dissabte, 12 de maig del 2012

Martin Schulz: "Els grans desafiaments no els pot assumir l'Estat nacional"

Per motius de feina, vaig poder assistir a la conferència que el socialdemòcrata alemany, el president del Parlament Europeu Martin Schulz, va impartir el passat 2 de maig, en un cicle organitzat per la Fundació Catalunya Europa (wwwcatalunyaeuropa.net) i la Fundació RBA.

El que llegireu aquí son frases de Schulz de la conferència seguint el fil delnseu discurs. Al final del text, trobareu un apunt molt breu de la meva impressió.

"Estem en una cruilla. Per primera vegada estem en situacio de risc de desmembrament. No hi ha res etern. Per què estic preocupat? Fa uns dies em vaig reunir amb 27 joves formats, amb titulació d' educació superior. L'ànim general era molt baix. El missatge que els estem donant és que tenim diners per salvar bancs pero no per fomentar l'ocupació juvenil."

"Austeritat sí. Pero qualsevol sap que si no hi ha diners pel creixement, no hi ha possibilitat de sortir-se'n. Espero un canvi de postura per part dels governs europeus".

"Un ambaixador llatinoamericà em deia fa poc que impedirien l'entrada d'europeus. És molt greu: Això vol dir que tenim un continent d'emigració!"

"Necessitem Fantasia. Només parlem de nosaltres. El món canvia i nosaltres continuem parlant de les nostres coses. Enviem els nostres ministres d'exteriors a felicitar els nous dirigents sorgits de la Primavera Àrab i després els nostres ministres de finances retallen les partides a la cooperació; A la mediterrania s'han adonat que parlem molt i fem poc. Si unes persones que surten de dictadures i tenen ara llibertat d'expressió i no han de temer policia i serveus secrets no tenen visió esperançada, de creixement economic i seguretat, és molt fàcil tornar a la dictadura. Què necessiten? Infraestructures, sanitat, gestio de l'aigua, agricultura sostenible. Qui pot posar aquests recursos? L'altra banda de la Mediterrània. La Unió per l'Euromediterrània (UPM) ha de servir per això. El Banc Europeu d'Inversions disposa de milers de milions."

"El governador del Banc Central Xinès em va dir que els europeus no mirem el mapa: teniu la mediterrania i no us moveu. Per això els xinesos volen comprar el port del Pireu."

"Sarkozy diu que Europa la governa Merkel i el Parlament Europeu.
I després diu que Europa està molt mal governada. Després de les cimeres hi ha 27 rodes de premsa. Si hi ha acords, cada país es penja la medalla dient que és el responsable d'haver conduit la resta a la posició inicial que ell defensava. Si hi ha fracàs, la responsabilitat és de les institucions europees que tot ho bloquegen."

"Els grans desafiaments no els pot assumir l'Estat nacional. I els grans desafiaments són:

1 Relacions comercials internacionals: No hi ha relacions bilaterals entre Estats sinó entre regions. Xina, India, Asean, Mexic, Brasil o EEUU formen mercats únics. Espanya amb 45 Milions d'habitants o Alemanya amb 82 Milions tenen possibilitats de competir? La politica comercial esta a Brussel.les.

2 Canvi climàtic: El nostre nivell de vida és el que els altres països desitgen. Si viuen com nosaltres hem viscut, el planeta s'acaba.

3 Món financer: Espanya es objectiu dels especuladors perquè hi ha un deute elevat. Però és un atac contra l'euro. Tornar a les monedes nacionals és un error de futur. Cap moneda nacional no pot lluitar contra el dolar."

"Cal establir una taxa sobre transaccions. Paguem IVA per pomes al mercat. No paguem IVA per compra d'accions. Amb aquests diners es pot mostrar alternativa de creixement."

"CDS: Una garantia en cas que no em puguin tornar el credit. Una assegurança que es pot comprar i vendre. És com si un amic meu tingués una casa. Contracta una assegurança antiincendis. Jo compro aquella assegurança a la companyia. Si la casa es crema, passo a cobrar jo l'import de l'assegurança i ell es queda al carrer. I a més tinc el misto a les meves mans. Exactament el mateix que està passant amb la crisi del deute. Aquells que tenen deute volen cobrar interessos més alts. Com pitjor és la situació més rendiment obtenen".

"Deutsche Bank ha retirat un producte similar que apostava per les assegurances de vida. Fins i tot els inversors els va semblar massa poc ètic. És a dir, un CDS que apostava sobre l'edat a la que una persona moria."

"Si no ens ajuntem Europa no podrem fer front als mercats."

4 Finançament.

"Aquests quatre desafiaments nomes es poden afrontar a nivell europeu. L'estat nacional no funciona. La idea d'Europa s'ha convertit en pura administració. I per tant la idea ha desaparegut. Hem de recuperar la idea. Tornem a debatre sobre la idea d'Europa."

"La fàbrica mes gran d'Alemanya està a Vietnam i és d'Adidas. Sous vietnamites, preus europeus"

"Aquell que vulgui col.laborar amb nosaltres ha de tenir uns valors bàsics. Jo no vull sous vietnamites a Espanya. Vull valors al Vietnam."

"Europa ha de ser el projecte de pau més exitós. Hem de legitimar la idea d'Europa."

"Helmut Schmidt va dir: mirem la nostra història. Estem al centre d'Europa. Som l'eNllaç entre nord i sud, est i oest. Quan el centre ha estat fort i la perifèria hem de decidir si utilitzem la força per imposar o per ajudar. Si imposem acabarem malament tots. Si ajudem sortirem guanyant tots."

"No som Càritas. Ens ajudem donant aquests diners a Grecia: 40.000M o 211.000M al fons d'estabilitat"

Thomas Mann: Jo vull una Alemanya europea no vull una Europa alemanya.

Conclusió personal.

Amb Schulz em passa el mateix que amb Hollande: si no ho veig, no ho crec. Tota la música em sembla fantàstica però recollint una frase seva em sento com algú del mediterrània sud. Aquests socialdemòcrates parlen molt, peró fan poc.

Hi ha una nota de la partitura que Schulz no va fer sonar. la del dèficit democràtic. Va insistir en que l'Estat Nacional ja no funciona. Però les eleccions democràtiques a Europa estan basades en regles nacionals. I com a conseqüència d'això, les polítiques dels Estats i dels partits al Parlament responen a interessos nacionals.

Seria possible imaginar unes eleccions amb llistes europees i que el cap de llista fos un, i no 27 de formacions que mantenen acords institucionals de col.laboració més o menys intensos en funció de posicions ideològiques més o menys properes?

Dit d'una altra manera: serien positives unes eleccions presidencials europeees a l'estil nordamericà? Segurament el que caldria fer primer seria ditar la presidència europea de competències i prerrogatives similars a les nordamericanes.

I dit això; quanta gent sabria dir-me ara mateix el nom del "president" europeu, com s'elegeix i quines competències té?

Recordant - crec que era Kissinger com a secretari d'estat dels Estats Units de Nixon -:

- Truqui a Europa
- a quin telèfon?


- Posted using BlogPress from my iPad